czwartek, 24 kwietnia 2014

Ciasto idealne

Od paru lat na naszym świątecznym stole musi co roku zawitać - mazurek.
I to nie taki płaski i twardy jak deska mazurek jak to w zwyczaju jest robione, tylko pyszny mazurek przekładany masą z kaszki manny. Pychota. Przepis dostałam od teściowej i takim sposobem będzie on chyba przechodził z pokolenia na pokolenie.
Zainteresowanych zapraszam poniżej - może ktoś skorzysta za rok :)
 Ciasto:
- 0,5 kg mąki 
- 200 g cukru pudru
- 70 g miodu
- 70 g margaryny do pieczenia
- 2 jajka
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 3 łyżki mleka


Przygotowanie:
Miód i margarynę roztopić i odstawić do wystudzenia. W tym czasie przesiać mąkę. Połączyć z jajkami, sodą oczyszczona, mlekiem oraz cukrem pudrem. Kiedy miód z margaryną wystygnie, połączyć wszystkie składni razem ze sobą - za pomocą ugniatania albo odpowiednimi końcówkami do miksera. Powstałe ciasto podzielić na trzy części. Każdą część rozwałkować w bardzo cieniutkie prostokąty (ciasto i tak wyrośnie podczas pieczenia) - tak na blaszkę o wymiarach 30 x 40 cm. Każdy placek piec ok. 5 min w temperaturze ok. 200 C bez termoobiegu. Placki pozostawić do wystudzenia. 

Krem:
- ok. 1 litr mleka
- 7 łyżek kaszy manny (ja dodałam 8)
- 200 g cukru pudru
- 250 g masła
- olejek migdałowy (kilka kropel)
- ewentualnie do dekoracji - płatki migdałowe, stokrotki z opłatka, lukrowane jajeczka itp.

Przygotowanie:
Kaszkę ugotować na mleku wg przepisu na opakowaniu. Pozostawić do wystudzenia. Utrzeć masło z cukrem pudrem i na końcu dodawać po łyżce zimną kaszkę do masy. Ucierać tak długo aż powstanie jednolita masa. Dodać kilka kropel olejku wg uznania. 
Na sam koniec masę podzielić na 3 części tak aby starczyło na przełożenie placków jak na zdjęciu. Na koniec można udekorować placek wg swojego gustu :)
Najlepiej ciasto robić przynajmniej dzień wcześniej gdyż wtedy placki namokną od masy przez co łatwiej i przyjemniej będzie się go pałaszowało :)


PS. Dziewczyny te co zapisały się do zabawy - jak Wam idzie w robieniu fotek? Już prawie końcówka miesiąca - ale to zleciało. Jestem ciekawa wyników :)

12 komentarzy:

  1. krem z kaszy - fajnie :)
    ja zazwyczaj robię w formie czekoladowej z herbatnikami :) ale może kiedyś inaczej wypróbuję, a co!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a fotki się robią :D
      w jakim programie to łączysz w całość??

      Usuń
    2. Szczerze to nie wiem - pewnie na ostatnią chwilę będę kombinowała jak to "ugryźć"

      Usuń
  2. Kobieta wielu talentów :)) smakowicie, robi wrażenie :))

    OdpowiedzUsuń
  3. Mimo że już po świętach, i normalni ludzie nie mogą patrzeć na słodkości to ten wpis sprawił że ślinka mi cieknie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. O tak, znam to pyszne ciasto!! :)) Pozdrowionka!

    OdpowiedzUsuń
  5. Przepyszne jest to ciasto :) u nas się czeskie nazywa :)

    OdpowiedzUsuń
  6. ciasto wygląda smacznie :) zdjęć sporo, boję się, że w nieodpowiednim momencie skończy mi się pamięć na telefonie...:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ojej:)
    Zjadłabym teraz takie ciacho.

    Fotki robimy. Była już też mała próba połączenia tego, co mam.

    OdpowiedzUsuń
  8. Ciasto idealne wygląda... idealnie! :) Aż się robię łakoma i głodna :) Pozdrawiam, Monika

    OdpowiedzUsuń